Ryggproblem

ryggproblemMassage med aromatiska oljor ger en fantastisk och uppmjukande känsla i ryggen. Ofta kan man släppa på spänningar som ger besvär i vardagen, ibland till och med huvudvärk. Oljorna tränger även in i ryggen och mjukar upp musklerna för att förhindra att de spänner sig.

Det finns dock tillfällen och ryggproblem där massage inte hjälper och i dessa fall måste man oftast ta till mer drastiska behandlingar. Att gå till en legitimerad naprapat kan ofta ge svar på frågor kring rygglproblem och även avhjälpa problemet, men ofta är det träning och stretching som på längre sikt kan avhjälpa svårare muskelproblem i ryggen.

Ischias - nervproblem

Ischias är ett mycket obehagligt tillstånd där ryggens nerver kommer i kläm mellan muskler eller ryggdiskarna. Det är vanligt att diskbråck ger ischias symptom eller att onormalt spända muskler klämmer nerverna. Symptomen kommer ofta sakta och förvärras stegvis men det händer att man kan få ett akut ischias problem.

Ischias orsakar smärtor i ryggen som ofta strålar ut i höfter och ben. Ibland kan smärtan vara så pass påtaglig att vanliga, vardagliga sysslor och arbete blir omöjliga att utföra. Detta är ett exempel på ett ryggproblem som aromaterapi och massage oftast inte kan avhjälpa helt men där en behandling kan minska smärtor och stelhet.

Förebygg ryggproblem

Kontinuerlig styrketräning av ryggen tillsammans med stretching är det bästa sättet att hålla ryggen i form. Alla har däremot inte tid att gå till gymet flera gånger i veckan och då kan diverse hemträningsmaskiner och redskap hjälpa till att hålla ryggen stark och frisk.

En mycket bra produkt för ryggen är en ryggbänk, även kallad sträckbänk som gör det enklare att sträcka ut ryggen ordentligt. Dessa bänkar är framför allt bra vid t.ex ischias och för att få en bättre hållning.

friskdisk ryggbänk

Lyft rätt i vardagen

Tänk på att din rygg belastas flera gånger mer än den vikt du håller i armarna. Tänk därför att lyfta rätt när du ska förflytta tunga saker. Om du t.ex ska lyfta något tungt från golvet så ska du böja benen och inte bara ryggen. Vid lyftet så ska du försöka sträcka ut bröstet och svanka för att få rätt hållning på ryggen, det bästa sättet är att titta uppåt när du gör lyftet.

Rätt skor och arbetsställning

Det är väldigt viktigt att använda rätt skor på arbetet, både om du går mycket och om du jobbar på kontor. Hälsokostbutiker har ofta speciella arbetsskor som är skonsamma för ryggen. Försök att stå upp och jobba en del av tiden och att använda en ergonomisk kontorsstol. Tänk även på din sittställning och lyssna på kroppen.