Pepparmynta

Pepparmynta är en hybrid, en korsning mellan arterna vattenmynta (Metha aquatica) och grönmynta (Mentha spicata). Den första avsiktliga korsningen gjordes i Storbritannien. Förvildad pepparmynta är idag vanlig i Syd- och Centraleuropa. Här uppe i Norden är det sällan man ser förvildad pepparmynta, men när den förekommer är det vanligen på fuktig kulturmark.

Pepparmyntan innehåller en olja som bland annat består av mentol, menton och karboxylestrar (framförallt mentylacetat), samt terpenoider och flavanoider som eriocitrin, kaempferol och hesperidin. Pepparmyntsolja innehåller även små mängder av bland annat limonene, pipene och caryophyllene.

Pepparmint är den äldsta och fortfarande mest populära smaksättaren för mintgodis och tandkräm, och används även i olika hudvårdsprodukter. Mentol aktiverar köldkänsliga TRPM8-receptorer i hud och muskler, vilket är anledningen till att det känns kallt när man applicerar produkter med pepparmyntsolja i på huden.

VARNING: Pepparmyntsolja ska inte appliceras i ansiktet eller på bröstet hos små barn, eftersom det finns indikationer på att det ökar risken för andningsproblem, inklusive apnea.

Systematik

DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningPlisterordningen
Lamiales
FamiljKransblommiga växter
Lamiaceae
SläkteMyntasläktet
Mentha
Vetenskapligt namnMentha ×piperita

Pepparmynta inom aromaterapin

Pepparmynta, vanligen i form av pepparmyntsolja, används flitigt inom aromaterapin. Aromaterapi i kombination med massage med utspädd pepparmintsolja förekommer också, så att man både andas in pepparmyntsdoften och får pepparmyntsolja direkt på huden.

I sin bok ”Aromatherapy for Massage Practitioners” beskriver hälsogurun Ingrid Martin pepparmyntsolja som kylande, smärtstillande och muskelavslappnande / kramplösande. Hon rekommenderar den bland annat för behandling av vissa sorters hosta med kramp i luftrören.

Nästäppa

En aromaterapeutisk metod som många använder sig av hemma är att behandla snuva med pepparmyntsolja. Man kan till exempel tappa upp varmt vatten i en skål och tillsätta lite pepparmyntsolja, och sedan andas in de pepparmyntsdoftande ångorna för att lösa upp en täppt näsa och minska svullnaden.

Mensvärk

Pepparmyntans kramplösande effekt har gjort att den används för att behandla milda till medelsvåra smärtor i samband med menstruation.

Illamående

År 2012 genomfördes en vetenskaplig studie av forskare på Clayton State University i USA, där man testade pepparmintoljas förmåga att minska illamående och kräkningar efter kirurgiska ingrepp. I studien fick 35 mammor som precis fött barn med kejsarsnitt aromaterapi med pepparmintsolja, och resultaten var mycket lovande. Pepparmintsolja visade sig vara ett effektivt medel för att minska illamående och kräkningar, även jämfört med gängse läkemedel mot illamående.

Uppiggande

I boken ”Natural Beauty at Home” rekommenderar Janice Cox att man luktar på pepparmyntsolja på morgonen för att vakna till och bli mer energisk. En metod för att inkorporera detta i din vardagsrutin är att tillsätta pepparmyntsolja i den tvål eller badolja du tvättar dig med i duschen på morgonen. Janice Cox rekommenderar en hemgjord rengöringslösning som består av kolsyrat mineralvatten, juicen från en citron och några droppar pepparmyntsolja. Lösningen appliceras på huden med en svamp och ska sköljas av innan man lämnar duschen.

Att odla egen pepparmynta i Sverige

Det går att odla pepparmynta i Sverige, både inomhus och utomhus. Innan man planterar den utomhus bör man tänka på att om den trivs i trädgården kommer den troligen att börja sprida sig och den kan bli något av ett ogräs. För att minska risken för spridning kan man odla pepparmynta i en hink utan botten som man gräver ned i jorden.

Pepparmyntan tycker om näringsrik jord som är väldränerad med samtidigt hålls lite fuktig. I naturen verkar förvildad pepparmynta trivas bäst längs kanterna av bäckar och diken. Pepparmyntan växer bra både i sol och i halvskugga.

Förökning av pepparmynta görs enklas via utlöpare eller genom att man tar sticklingar. Likt många andra hybrider är pepparmyntan nästan alltid steril.

Bladen kan du använda färska eller torkade. De är goda att göra örtté på och använda i matlagningen, och så är det förstås härligt att kunna använda sin egen hemodlade pepparmynta i aromaterapeutiska behandlingar.

Plantan

Pepparmyntan är en perenn som kan bli närapå en meter hög. Stjälken brukar vara rödaktig, medan bladen är mörkgröna med röda vener. De tandade bladen är ovala eller lansettformade, med en hjärtlik bas, och blir 4 – 9 cm långa. Hela växten doftar pepparmint.

Pepparmyntan blommar från juli till september. Blomställningen är cylindriskt pyramidformad, med 6-8 mm stora rosalila blommor. Honungsbin och många andra djur som lever på nektar älskar dem.

Exempel på olika pepparmyntskultivarer

Namn Info
Mentha × piperita 'Citrata'Citrata kommer i flera olika varianter, bland annat Eau De Cologne Mint, Grapefruit Mint, Lemon Mint och Orange Mint.
Mentha × piperita 'Todd's Mitcham'En kultivar med extra hög motståndskraft mot verticillium svamp. Togs fram i Brookhaven National Laboratory på 1900-talet.
Mentha × piperita 'Variegata'Bladen är gröna och blekgula.
Mentha × piperita 'Crispa'Har veckade blad.
Mentha × piperita 'Lavender Mint'Plantan doftar lavendel.
Mentha × piperita 'Lime Mint'Plantan doftar lime.
Mentha × piperita 'Candymint'
Mentha × piperita 'Chocolate Mint'