Mejram

(Origanum majorana) är en ört som är nära släkt med oregano. Den härstammar från Medelhavsregionen, och var en lyckosymbol i det antika Grekland och Rom. De gamla grekerna kallade mejram för ”bergens glädje” och örten ingick i firandet av vissa viktiga steg i livet, bland annat bröllop eftersom örten ansågs helgad till Afrodite, kärlekens och fruktbarhetens gudinna. Det nygifta paret pryddes med kransar av mejram.

Redan för 4 000 år sedan användes mejram i Egypten, där växten kopplades samman med underjordens gud Osiris och blev ett viktigt inslag i samband med begravningar. Mejram användes också för att tillverka läkande balsam och ingick i vissa sorters kärleksmagi.

Mejramolja och aromaterapi

Inom aromaterapin används mejram bland annat för att lindra led- och muskelsmärta, ofta i kombination med massage eller avslappnande bad.

Mejramolja har en lugnande effekt och kan med fördel användas för att varva ned och för att behandla insomnia. När man vill uppnå denna effekt är det vanligt att mejram kombineras med salvia. Mejram är däremot inte ett bra val när man vill piggna till och bli aktiv, till exempel precis när man vaknat på morgonen.

Exempel på oljor som liksom salvia ofta kombineras med mejram inom aromaterapin är lavendel, rosmarin, bergamott, svartpeppar, cypress, myrten, apelsin och citron.

Du känner förmodligen till att mejram är en klassisk krydda i vår svenska ärtsoppa. Att man valde just mejram beror inte bara på att den smakar gott, utan att mejram av tradition har använts för att främja matsmältningen och motverka gasbildning. Ett perfekt val för ärtsoppa. På samma vis kan mejram användas inom aromaterapin för att lugna ett upprört matsmältningssystem.

Varning!

Mejram har med framgång använts för att mildra smärtor i samband med menstruation. På grund av denna effekt rekommenderas inte aromaterapi med mejram under graviditet.

Destillering

För att tillverka essentiell mejramolja ångdestillerar man plantans blad och blommande toppar. Bladen och topparna klipps av när plantan börjar blomma eller strax innan, och får sedan torka i några dagar innan destillationen sker.

Oljan har till en början en gulaktig färg, men mörknar sedan mot brunt i takt med att den åldras. Exempel på ämnen som ingår i mejramolja är borneol, kamfer och pinene. Doften är varm och kryddig, med svaga inslag av kardemumma och muskotnöt.

Systematik

DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisioGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningPlisterordningen
Lamiales
FamiljKransblommiga växter
Lamiaceae
SläkteKungsmyntor
Origanum
ArtMejram
Origanum majorana

Odla egen mejram

I vårt svenska klimat odlas mejram som en ettårig ört utomhus. Vill man att den ska leva längre än så får man odla den inomhus. Den trivs bra i kruka på fönsterbrädan.

Om man vill odla mejram utomhus bör man så fröna inomhus först i mars eller april, och plantera ut senare eftersom mejram är mycket frostkänslig. Välj en plats som är varm, solig och vindskyddad. Bäst resultat får man i lätt och mullrik jord.

Mejram blir 20-30 centimeter hög och får små och runda eller ovala blad som sitter parvis på stjälken. Blomningen äger rum i juni eller juli, och blommorna är små och vita.