Mat som ger dig bra syn

Din kost påverkar hela din kropp. Om du äter rätt får du ett hälsosammare liv med mer energi. Detta påverkar alla dina sinnen och en hälsosam diet hjälper till att skydda din syn, hörsel och andra sinnen. Det finns dock väldigt många myter om hur man bör äta för att få så bra syn som bra synmöjligt. Den vanligaste av dessa myter är att morötter ger dig bättre syn och att man skall äta så mycket morötter som möjligt. Att äta en stor mängd morötter kommer inte ge dig fantastisk syn. Det kan dock ge din hud en orange ton. Morötter är nyttiga och innehåller mycket som kan hjälpa dig att hålla dig frisk. Beta-karoten kan hjälpa dig att skydda dina ögon. Myten att morötter ger dig bra syn härstammar dock från andra världskriget.

Myten uppstod när britterna hade uppfunnit radarn ock därför blivit mycket bättre på att upptäcka och skjuta ner tyska plan. Den brittiska militären ville hålla sin uppfinning hemlig så att tyskarna inte skulle försöka stjäla teknologin. För att göra detta spred de ut myten att anledningen till att de blivit så bra på att se fiendeplan var att deras piloter och personalen i utkiksposterna fick äta mycket morötter. Detta gav dem övermänsklig syn. Det är tveksamt om den tyska underrättelsetjänsten trodde på detta men det råder inget tvivel om att allmänheten i hela Europa gjorde det.

Vad skall man äta

Det bästa man kan göra för sina ögon är att äta en bra varierad kost som innehåller allt din kropp behöver. En diet som är hälsosam för din kropp kommer normalt även vara nyttig för dina ögon. Om du vill vara helt säker på att dina ögon får allt de behöver skall du inkludera följande saker i din diet.

 • Gröna bladväxter som innehåller lutein och zeaxanthin. Exempel inkluderar spenat och grönkål.
 • äggGulan i ägg innehåller många näringsämnen som hjälper dig att hålla dina ögon friska inklusive lutein, zeaxanthin och zink.
 • Bär innehåller mycket antioxidanter och vitamin C. De flesta bär är bra för dina ögon.
 • Citrusfrukt innehåller mycket näringsämnen som hjälper till att skydda dina ögon. (Se bara till att inte spruta saften i ögonen 😉 )
 • Mandlar är en del av en nyttig diet och studier visar att de kan motverka åldersförändringar i den gula fläcken. En vanlig orsak till nedsatt syn.
 • Fet fisk innehåller en rad olika fetter som är nyttiga för ögonen. Att äta fet fisk såsom lax kan troligen hjälpa till att motverka Keratoconjunctivitis sicca.

Bra kost ingen ersättning till vård

En bra kost kan hjälpa din kropp att hålla sig frisk. Det kan dock aldrig ersätta läkarvård. Om du har nedsatt syn skall du inte försöka lösa det genom en bättre diet. Detta är sällan en lösning. Du skall istället besöka en ögonläkare och se vad problemet är. Du kanske behöver glasögon eller behandling för ett underliggande problem. Om du behöver glasögon eller linser är det mycket viktigt att du använder dem även om du äter bra. Om du inte gör det kan din syn fortsätta att försämras oavsett hur bra du äter. Med glasögon och en bra diet kan du dock i många fall helt förebygga att din syn försämras ytterligare. Det spelar dock ingen roll om du använder dyra märkesglasögon eller billiga kontaktlinser du köpt online. Det viktiga är att du ger ögat det stöd det behöver. Det stöd din läkare rekommenderar.

Andra saker du kan göra för bra syn

Vid sidan av en bra kost finns det en rad andra saker som du kan göra för att skydda din syn. Några av de viktigaste sakerna att tänka på är.solgalsögon

 1. Använd solglasögon: Solens strålar kan bli mycket starka. Det är speciellt sant under vintern då snö reflekterar solens ljus tillbaka upp på dig. Skydda dig om du skall vara ute en längre tid genom att använda solglasögon.
 2. Sluta röka: Att röka kan ha en mycket negativ effekt på din syn och allmänna hälsa. Det är därför alltid en bra ide att sluta röka.
 3. Använd skyddsglasögon: Ögonen är ett känsligt organ som lätt kan skadas. Du bör därför alltid använda skyddsglasögon när du jobbar med saker där det finns en risk att du får saker i ögonen.
 4. Titta bort från skärmen: Detta är inte lika viktigt som det en gång var men om du jobbar långa stunder framför datorn eller en annan skärm så är det bra att då och då titta bort en stund och vila ögonen.
 5. Undersök dina syn regelbundet: Det är en bra ide att regelbundet besöka en ögonläkare så att eventuella problem kan upptäckas tidigt.