Kost för hälsa

kost och hälsaOavsett vad man har för mål med sin kropp och sitt välmående så är kosten en avgörande faktor. Om man tränar hårt och har ett kroppsligt mål med sin träning så är kosten en pusselbit som måste passa, annars får man inte de resultat man strävar efter och det kan till och med orsaka skador och förslitningar. Vid träning så är näringsämnena byggstenar för kroppen, träningen bryter sönder kroppen medan näringen reparerar och bygger upp den.

Men det är inte bara för träning och fysisk prestation som kosten är viktig, den är minst lika viktig för välmåendet, energin, humöret och det psykiska tillståndet. Utöver att hålla en bra kost så är det viktigt att få i sig tillräckligt med vitaminer, mineraler och andra ämnen som är nyttiga för kroppen. Svensk hälsokost har alla dessa produkter och kunskap för att hjälpa dig.

Växtbaserad kost

Växtbaserad kost, s.k vegankost har visats vara ett mycket hälsosamt alternativ för att sänka sitt kolesterolvärde och ge kroppen alla ämnen den behöver. Genom att ersätta t.ex rött kött och andra animaliska proteiner så minskar man även risker för cancer. Grönsaker är verkligen viktigt att ha med i sin kost oavsett , eftersom grönsaker innehåller viktiga vitaminer, mineraler och andra ämnen som skapar en hälsosam tarmflora och magbalans.

Må bra hela dagen med rätt kost

För att man ska må bra i både kropp och själ så krävs det att man äter nyttigt, att man äter på rätt tider och med jämna mellanrum. Att äta nyttigt behöver inte innebära att man bara får äta sallad varje dag, utan att man ska vara mer noga med vilka näringsämnen man får i sig och vart de kommer ifrån. Man mår som bäst när man håller en jämn insulinkurva över dagen, dvs att sockernivån i blodet inte åker upp och ner.

Detta uppnår man genom att äta livsmedel och produkter som inte innehåller höga halter av sockerarter. Man kan fördjupa sig inom kost & hälsa eller ta en kurs i näringslära för att kunna fatta bättre beslut i vardagen, men det finns några grundregler för hur man ska tänka.

  • Börja dagen med en stadig och nyttig frukost som inte innehåller socker. T.ex äggröra med skinka, broccoli och andra grönsaker.
  • Ät hellre lite och ofta än sällan och mycket för att hålla en jämn insulinkurva.
  • Ät måttligt med kolhydrater till lunch och middag såsom potatis, pasta och ris. Ta t.ex 1st potatis i stället för 3st. och ersätt med mer grönsaker.
  • Undvik godis, bakverk och sötsaker, de skapar en ojämn insulinkurva och gör dig trött, vilket påverkar det allmänna måendet och humöret.
  • Undvik att skåpäta, om du är hungrig så ät en nyttig måltid.

Tänk rätt när du handlar

Det är inte lätt att hålla en bra kost och hinna att laga nyttig mat om man har en barnfamilj. Men för hela familjens skull så är det viktigt att man handlar och lagar mat med rätt råvaror, för då mår hela familjen bättre och alla blir gladare. Även här kan man fördjupa sig till vetenskapliga nivåer men grundreglerna när du handlar är:

  • Köp inte halvfabrikat, de innehåller mer socker och farliga ämnen än du tror.
  • Köp ekologiskt om det är möjligt, det är mycket renare produkter samt att det värnar om djur och miljö.
  • Köp färska råvaror med ingen eller mycket liten innehållsförteckning.
  • Köp inte mjölk som dricka, det är inte naturligt för våra magar med mjölk. Drick vatten.
  • Tänk på att handla produkter med mycket fibrer, det ger oss en bra mage och välmående.