Behandlingsformer

Aromaterapi finns i ett flertal olika behandlingsformer och ofta kan användandet av flera former vara extra effektivt, t.ex att man får massage och sedan använder aromalampor hemma, vilket är ett mycket bra sätt för att minska stresskänslor i hemmet.

De eteriska oljorna har en mångsidig effekt på kroppen och man kan säga att de startar en självläkningsprocess i kroppen. Man har även kunnat se att oljorna motverkar inflammationer och att de även har en slemlösande effekt.

Massage

massageVid massage med eteriska oljor så masseras oljorna in i huden samtidigt som man inandas aromerna. När oljorna tränger in i huden så får detta en helande effekt på vävnader och muskler. En viss del av oljorna går in i blodkärlen och följer med blodomloppet ut i kroppen.

Det är inte vetenskapligt eller medicinskt bevisat, men oljorna och massagen kan förebygga åderbråck till viss del, just för att man ökar cirkulationen, masserar vävnader och kärl samt att man ligger i en vågrätt position under en längre stund.

Inandning

inandningInandning av eteriska oljor har en direkt påverkan på lungor, bihålor och slemhinnor. Vid infektioner i kroppen och inflammationer i slemhinnor så kan man märka mycket positiva effekter av denna behandlingsform.

Gör så här:
Koka upp vatten i en skål och droppa i 2-5 droppar av de eteriska oljorna. Placera ansiktet över skålen och täck huvudet och skålen med t.ex en handduk så att ångorna inte dunstar ut. Andas in ångorna lugnt under några minuter och ta sedan en paus, för att upprepa behandlingen. Metoden påverkar blodomloppet, lungorna och bihålorna omedelbart, så du bör känna en släppande effekt ganska omgående.

OBS! Denna behandlingsform är mer koncentrerad och starkare än andra, vilket i vissa sällsynta fall kan orsaka obehag hos vissa personer och då ska behandlingen avbrytas omedelbart.

Bad

badOm du har ett badkar så kan du droppa eteriska oljor i det varma vattnet innan du stiger i badkaret. Oljorna börjar då genast att ångas och kan således tränga in både i luftvägarna och genom kroppen. Detta kallar man för aromabad och det är en mycket bra behandlingsform som är väldigt avslappnande och som ger en omedelbar effekt på det allmänna välmåendet.

Stenar

stenarAromastenar speciella stenar gjorda i lera som utöver sin helande effekt, kan användas som prydnad i t.ex badrummet. Om du inte vill droppa oljan i badkaret så kan du använda aromastenar i stället. Droppa oljan på stenarna några minuter innan du ska bada så frigörs ångor efter hand i badrummet och när du badar så inandas du dessa. Detta ger en mycket avslappnande effekt.

Lampor

lampaAramalampor är som en ljuslykta där en liten skål placeras ovanför ett värmeljus. Den lilla skålen fylls med vatten och sedan droppas några droppar olja i vattnet. När ljuset tänds så värms vattnet och oljorna upp och dunstar ut i luften. Lampan kan antingen användas i badrummet då man badar eller mitt i hemmet för att sprida ångorna och lukterna över hela bostaden.

Behandlingar med aromaterapi och användande av eteriska oljor kan vara lusthöjande hos vissa individer. Dessa avkopplande behandlingar i kombination med allmänt välmående och kärlek i livet ger en stressfri och skön tillvaro.