Basilika

Basilika (Ocimum basilicum) härstammar från Indien och har använts som krydd- och medicinalväxt under mycket lång tid. I Indien ses den som helig och används i brahminernas morgonritualer.

Basilikaolja i aromaterapi

Basilikaolja brukar vanligen tillverkas genom att både blad, blommor och knoppar utsätts för het vattenånga. Den olja som bildas är genomskinlig och tunn, med medelstark doft. Basilikaolja doftar sött och örtigt, och kan ha undertoner av lakrits och kamfer.

Inom aromaterapin används basilikaolja bland annat för att behandla förkylning, influensa, snuva, hosta, bihåleinflamation, muskelsmärtor och gaser.

Basilikaolja kombineras ofta med andra oljor för aromaterapeutisk behandling, men man får vara varsam när man blandar eftersom basilikan lätt kan bli för dominerande om övriga oljor inte är lika kraftfulla.

Exempel på sådant som ofta kombineras med basilikaolja är geranium, bergamot, eucalyptus, en, citron, limefrukt, kryddnejlika, salvia, mejram, rosmarin, citronmeliss och lavendel.

Innehåll och varningar

Basilikaolja innehåller bland annat estragol, linalool, fenchol och beta-caryophyllene.

Estragol (metylchavicol) har i djurförsök visat sig vara cancerogent i mycket höga doser. I en rapport publicerad av Europeiska Unionens Kommitté för Örtmediciner citeras studier på gnagare där effekten var minimal upp till 10 mg per kilogram kroppsvikt. För en person som väger 50 kg skulle detta alltså motsvara 500 mg ren estragol. Särskild försiktighet bör iaktas av extra känsliga personer, såsom små barn och gravida eller ammande kvinnor.

I sin bok ”The Illustrated Encyclopedia of Essential Oil” från år 1995 rekommenderar Julia Lawless att man helt undviker aromaterapeutisk behandling med basilikaolja under graviditeten.

Den exakta ballansen mellan de olika ämnena i basilikaolja varierar mycket mellan olika produkter. Det finns till exempel vissa som har en hög halt linalool och en låg halt estragol.

Odla basilika hemma

Att odla basilika hemma är inte svårt, men de plantor som säljs som krydda i matbutiken kan vara svåra att hålla liv i. Bättre lycka brukar man få om man istället planterar basilikafrön.

Det går att odla basilika på friland utomhus i sydligaste Sverige, men bara om läget är vindskyddat och sommaren blir tillräckligt varm. Att odla inomhus eller i växthus är säkrare, och i stora delar av Sverige det enda alternativet. Om man har en skyddad balkong (gärna inglasad) kan det också fungera bra.

Basilika trivs i jord som är lätt och dränerar väl, men man ska inte låta den torka ut utan se till att hålla jorden lite fuktig (men absolut inte plaskvåt). Om jorden torkar ut helt kan basilikan dö.

Jämfört med många andra kryddväxter vill basilikan ha mycket näringsrik jord.

Indirekt ljus är bättre än gassande sol.

Systematik

DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningPlisterordningen
Lamiales
FamiljKransblommiga växter
Lamiaceae
SläkteBasilikasläktet
Ocimum
ArtBasilika
Ocimum basilicum

Exempel på varianter

Ocimum basilicum var. BasilicumGröna blad

Vanligen vita blommor

Små, glesa hår på bladskaft och blomkransar

Ocimum basilicum var. PilosumGröna blad

Vanligen vita blommor

Tät behåring på bladskaft och blomkransar

Ocimum basilicum var. PurpurascensMörkt purpurfärgade blad

Mörkrosa blommor

Avgränsningar

  • Den här artikeln handlar om basilika (Ocimum basilicum), inte om den nära släktingen kamferbasilika (Ocimum americanum).
  • Om man läser engelskspråkiga texter om aromaterapi kan det vara bra att veta att namnet ”wild basil” avser arten Clinopodium vulgare (bergmynta), som tillhör ett helt annat släkte än basilikan. Det rör sig alltså inte om basilika som råkar växa vild eller förvildad.