Aromaterapi – Läkande för kropp och själ

oljaAromaterapi är en alternativ, medicinsk form av terapi där man använder terapeutiska oljor, även kallade eteriska oljor med aromer av olika slag. oljorna hämtas främst från växter som sedan tusentals år påståtts ha helande egenskaper. Exempel på påpulära växter inkluderar t.ex. Ylang Ylang, Bergamott och Basilika.   Denna form av medicin användes redan under forntiden genom att man brände olika växter och skapade rök som sedan andades in.

Oljorna kan användas på flera olika sätt, allt från inandning till massage, bad och lampor som fylls med olja och sedan utsöndrar dofterna genom uppvärmning.

Ordet eterisk härstammar från Grekland och betyder lätt, luftig och flyktig. Oljorna pressas ur olika växter runt om från hela världen och varje växt har en unik funktion och läkande effekt. Därför kan det vara bra och extra effektivt att använda oljor från olika växter.

För välmående och god hälsa

Stress är ett vanligt problem i dagens samhälle och stress påverkar inte bara vår mentala hälsa, det påverkar i högsta grad det fysiska välmåendet också. Stress kan leda till dåliga rutiner, dålig sömn, kosthållning och mycket mer som påverkar kroppen och dess skick negativt. Just därför förespråkar vi faktiskt färdiga matkassar för att minska på stress och för en bra kost. Dagens matkassar som man beställer på nätet är ofta kontrollerade och har hälsosamma recept med all näring man behöver. Hos vissa företag kan man till och med beställa extra hälsosamma matkassar.

Aromaterapi påverkar hjärnan och sinnen genom att luktsinnet fångar upp aromerna från oljorna. Terapin påverkar även det centrala nervsystemet, hormoner och vissa körtlar i kroppen.

Stress påverkar just dessa delar av kroppen och med de helande samt lugnande effekterna från oljorna, kan man alltså påverka dessa delar för att minska stresskänslor och för att få balans i både sinne och kropp.

Det finns olika sorters oljor och utöver att vara lugnande så kan de även ge en uppiggande effekt och vissa personer upplever att de ger en sensuell effekt.

För tur och välstånd

lavender ger turDet råder lite tvivel om att aromaterapi kan hjälpa dig att slappna av och må bättre.  Vissa tillskriver dock aromaterapi mer magiska egenskaper och hävdar att rätt örter kan hjälpa dig få bättre tur och minska risken för olyckor. Jag tvivlar på dessa påståenden men vill trots detta säga några ord om dessa "magiska" egenskaper.  Jag tror att aromaterapi kan hjälpa dig av vara lugnare och mer balanserad.  Detta kan eventuellt hjälpa dig att fatta bättre beslut vilken kan få det att verka som att aromaterapi kan förbättra din karriär eller föra med sig tur.    Aromaterapin låter dig bara fatta bättre beslut,  det ger dig inte tur i de beslut du fattar.  Men jag antar att man kan säga att detta är en semantisk skillnaden eftersom det viktigaste är att aromaterapi kan ge dig ett bättre liv.