Ylang Ylang

Trädet Canaga odorata är hemmahörandes i Indonesien där det växer i regnskogen och kallas kenaga. Vissa exemplar ser ut som buskar snarare än träd.

Kenagaträdet (kanagaträdet) har stora väldoftande blommor, och den eteriska olja som utvinns från dem kallas för ylang-ylang eller ilang-ilang. Ibland används namnet ylang-ylang / ilang-ilang även för hela trädet. I äldre litteratur kallas trädet ibland för makassaroljeträdet eftersom ylang-ylang ingick som en viktig ingrediens i en hårolja vid namn makassarolja som var enormt populär i Europa och Nordamerika under 1800-talet och en bit in på 1900-talet.

Idag ingår ylang-ylang i många olika parfymer och andra väldoftande produkter, varav en av de mest välkända är Chanel No. 5. Ylang-ylang fungerar bra ihop med många olika fruktiga, blommiga och träiga dofter, och är särskilt vanligt förekommande i parfymer med orientaliskt eller blommigt tema.

I sitt hemland Indonesien sprids kanagablommor ut över bröllopssängen där de nygifta ska tillbringa sin första natt tillsammans som äkta makar. I Filippinerna görs ett halsband av kanagablommor och sampaguitablommor som bärs av kvinnor vid heliga ceremonier och även används för att pryda heliga bilder.

Enligt antropologen Margaret Mead använde vissa befolkningar i södra stilla havsområdet, inklusive de boende i Samoa, ylang-ylang som ett afrodisiakum.

Ylan Ylang och aromaterapi

Inom aromaterapin används ylang-ylang olja bland annat för att motverka stress och högt blodtryck, och för att normalisera utsöndringen en sebum i huden. Föga förvånande finns även den gamla traditionella kopplingen mellan ylang-ylang och kärlek, lust och sexualitet kvar.

Ylang-ylang räknas som en av de så kallade euforiska oljorna, med en värmande, lugnande och avslappnande verkan, som främjar kommunikationen både inom individen och mellan människor.

Vid PMS eller klimakteriebesvär kan man droppa ylang-ylang på en näsduk och andas in för att mildra besvären. Vid denna behandling kombineras ylang-ylang med fördel med geranium.

Eftersom ylang-ylang har en så stark doft är det viktigt att aldrig överdosera vid aromaterapin, eftersom doften kan bli alldeles för överväldigande och orsaka illamående, huvudvärk och en obehaglig känsla av allmän irritation.

Ylang-ylang olja

Eterisk olja utvinns ur blomman genom ångdestillation. Blommorna brukar användas flera gånger om för destillation, och de resulterande oljorna delas in i klasserna extra, 1, 2 och 3 beroende på hur tidigt i processen de destillerades.

Ylang-ylang olja har en rik och komplex doft, med inslag av bland annat naturgummi, crème  anglais, jasmin och neroli. Doften beror huvudsakligen på benzylacetat, linalool, p-cresyl metyleter och metylbenzoat. Exempel på andra ämnen som ingår i oljan är germacrene, geranylacetat, caryophyllene och olika sesquiterpener.

Systematik

DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
UnderklassMagnoliidae
OrdningMagnoliaordningen
Magnoliales
FamiljKirimojaväxter
Annonaceae
UnderfamiljAnnonoideae
TribusAnnoneae
SläkteIlang-ilangsläktet
Cananga
ArtCanaga odorata

Varieteter

Huvudformen av Canaga odorata kan bli upp till 25 meter hög, men det finns en annan variant som kallas Canaga odorata var. fruktosa och som aldrig blir högre än två meter. Denna variant växer som en buske eller litet träd, och blommorna har mer vridna kronblad.

Sammanblandningsrisk

Arten Desmos chinensis kallas ibland för dvärg ylang-ylang, vilket innebär risk för att man blandar ihop den med Canaga odorata var. fruktosa. Det rör sig om två helt olika arter, som visserligen tillhör samma familj (Annonaceae) men helt olika släkten. De gulgröna blommorna hos D. chinesis påminner en del om de hos C. odorata till utseendet, men doftar inte lika starkt och under blomningstiden brukar man bara kunna känna deras doft på morgonen.

Två andra arter som också lätt blandas ihop med C. odorata är Artabotrys odoratissimus och Artabotrys hexapetalus, eftersom dessa klängväxter på engelska kallas ”ylang-ylang vine” respektive ”climbing ylang-ylang”. Båda tillhör samma familj som C. odorata, och den väldoftande A. odoratissimus ingår i vissa parfymer.

Kanangaträdet

Kanagaträdet (Canaga odorata) kommer ursprungligen från Indonesien. Exempel på ställen utanför Indonesien där det finns mycket kanagaträd är Malaysia, Filippinerna, Polynesien, Melanesien, Mikronesien, Madagaskar och Komorerna.

Kanagaträdet växer bra både i full sol och i halvskugga. Dess naturliga miljö är regnskogen i Indonesien, där det är varmt och fuktig året runt och jorden tenderar att ha ett lågt pH-värde. Vid bra förhållanden kan trädet växa till sig väldigt snabbt, uppemot 5 meter per år.

De gröna ovala bladen är släta och glansiga, och slutar i en spets. Längden varierar mellan 13 och 20 cm.

Blommorna hänger från långa stjälkar. Kronbladen är sex till antalet och har vanligen en gröngul färg, men i sällsynta fall kan de dra mot rosa. Till formen påminner de om en sjöstjärna.

Kanagaträdet producerar knippen av svarta frukter som är en viktig födokälla för många fåglar, särskilt duvor.

Kanagavatten

Kanagavatten är en cologne baserad på eterisk ylang-ylang olja. Kanagavatten används inom vissa religiösa traditioner för rituella tvagningar och för att lugna de dödas andar. Särskilt vanligt förekommande är detta på Jamaica.

Plantager där kanagaträd odlades för tillverkning av kanagavatten etableras i brittiska Jamaica under 1800-talet. I sin bok ”Some Recent Jamaican Creole Words” återger Peter L. Patrick en beskrivning från 1964 (Patterson) av hur kanagavatten används för rituell tvagning. Shepherd John, en manlig kyrkoledare, använder kanagavatten för att tvätta bort synd från en kvinna, tillsammans med en kvinnlig medhjälpare som kallades Water Mother. Ceremonin består av ett bad. John stänker kanagavatten i rummet och häller sedan resten i badvattnet. Därefter hjälper Water Mother kvinnan i badet och tvättar henne från nacken och nedåt.