Hårborttagning

Det kan finnas många olika anledningar till att man vill ta bort hår från kroppen, allt från estetiska skäl till medicinska och sexuella – eller att håret helt enkelt irriterar.

harbortagningTävlingssimmare rakar benen i hopp om att bli ännu lite snabbare i bassängen, både män och kvinnor friserar gärna sina intima områden för att de upplever det som mer sensuellt i sänghalmen, och trenden med skägg på män har gjort att många börjat se sig om efter lite mer avancerade rakdon än vad de använde sig av när det var total och urskiljningslös slätrakning som gällde.

På senare år har det dessutom blivit ännu mer populärt än tidigare med olika frisyrer där vissa delar av huvudet rakas. Det som förr ofta sågs som ett uttryck för någon form av extremt religiöst eller politiskt ställningstagande har numera smugit sig in i gatumodet och blivit en vardaglig företeelse.

När man vill ta bort hår från kropp och knopp finns det många olika metoder att tillgå, och vilken som är att föredra beror på många olika faktorer. Vissa ger ett tillfälligt resultat – till exempel rakhyvel, rakapparat, vaxning och hårborttagningskräm – medan andra ger långsiktare eller till och med permanent hårborttagning.

Innan man köper en rakapparat, epilator eller annat redskap för hårborttagning kan det vara bra att se hur de olika modellerna har klarat sig i oberoende tester, till exempel hos Råd & Rön eller någon av de stora dagstidningarna. Jag använder bästitest.se eftersom de är bra på att sammanfatta resultaten av flera olika tester från flera olika källor, så att man kan skaffa sig en översiktsbild.

Exempel på populära hårborttagningsmetoder

Rakning

Rakning kan göras med rakhyvel eller rakapparat. Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar. På senare år har den klassiska gamla rakkniven fått ett visst uppsving.

Pincett

Används huvudsakligen när det rör sig om ett litet område, till exempel delar av ögonbrynet eller några få hårstrån på överläppen.

Vaxning

Välj mellan varmvaxning och kallvaxning. Båda kräver att håret är tillräckligt långt för att fastna ordentligt i vaxet.

Hemma är det enklast att använda färdiga remsor. Ryck bort remsan, så följer de hår som har fastnat i vaxet med.

raka-benHårborttagningskräm

Applicera hårborttagningskräm och låt den verka en stund, sedan skrapar du bort den och håret följer med. Innehåller starka kemikalier.

Epilator

En maskin rycker upp hårstråna med roten. Det finns epilatorer att köpa för hemmabruk.

Trådning

En tunn tvinnad bomullstråd används för att ta bort hela hårstrået från roten. Bra för den som vill ha bort både vanliga hår och mjuka fjun.

IPL

Ett intensivt pulserande ljus omvandlas till värme som går ned i hårsäcken och bränner upp den. Gör inte ont. Man behöver inte ha någon utväxt för att det ska fungera. Fungerar endast på vissa hårfärger och hårkvalitéer. Fungerar allra bäst om man har mörk hårväxt i kombination med ljus hud.

Laser

Laserljus omvandlas till värme som går ned i hårsäcken och bränner upp den. Gör inte ont. Man behöver inte ha någon utväxt för att det ska fungera. Fungerar endast på vissa hårfärger och hårkvalitéer.

Diatermi

En tunn platinanål körs ned till hårlöken via hårkanalen. Ström leds i tråden, så att hårlöken bränns upp. Kan göra ont. Fungerar oavsett hårfärg och hårkvalité.